mandag 20. oktober 2014

Hvordan få til en 100% sikker innkalling på hund?

Det å ha en innkalling på hunden din som er 100% sikker i en hver situasjon er, i mine øyne, noe av det viktigste for et godt hundehold. En sikker innkalling gjør at hunden kan løpe løs uten å være til sjenanse for andre, noe som er supert for hundens hode og kropp. Det krever en god del trening for at innkallingen skal sitte som et skudd, men det er absolutt verd all jobben. En valp kan være lettere å lære fordi den gjerne vil være der du er og ikke har stukket av enda, men det er aldri for sent å lære en voksen hund innkalling, det krever bare litt mer jobb og kreativitet i enkelte tilfeller. Metoden er den samme, men jeg skriver valp fra nå fordi jeg selv jobber med Filia som fortsatt er en valp.

Noen viktige punkter:

1. Sørg for at valpen ikke får mulighet til å stikke av. Ha øyne i nakken og vær føre var. En valp som stikker av får belønning for det ved å få løpe løs (om den ikke får lov til det ellers) eller ved oppsøke andre mennesker og dyr. La båndet henge løst etter valpen på tur slik at den kan bevege seg fritt, men er lettere å få tak i om den skulle se noe den har lyst å løpe bort til.

2. Vær det mest fantastiske i valpens liv slik at den ikke har behov for å stikke av eller noen grunn til å ikke komme til deg. For å bli det mest fantastiske i valpens liv må du være bedre enn belønningen den får ved å stikke av. Ved å alltid gi masse ros og kos, ha supre godbiter, en favorittleke eller finne noe på bakken som du gjør spennende vil valpen alltid syns det er gøy å komme til deg.

3. Lær valpen at den må følge med på hvor du er og ikke bare kan løpe rundt på egenhånd. Utnytt det at valpen ikke vil være alene i starten og gjem deg slik at den må finne deg. Ros valpen masse når den finner deg. Start inne, så i hagen og øk vanskeligheten etter hvert, men pass på at valpen alltid finner deg før den finner noe annet gøy. På denne måten blir den vant til at den må passe på og se hvor du er fordi plutselig er du borte, og valpen vil dermed ikke bare sette av gårde i full fart og stikke av.

4. Bestem deg for hvilket kommandoord du vil bruke på innkallingen. Enkle, korte ord som KOM, HIT, HER fungerer som regel best fordi det er ikke det samme som mange ofte bruker ellers. Dette ordet skal kun brukes til innkalling og valpen skal komme hver gang, så ordet må ikke misbrukes.

5. Tren positivt! Belønn valpen for å lykkes, men ikke straff den om den mislykkes. Det er du som eier som skal lære opp valpen, dersom den ikke gjør som du vil er det deg det går på, det er du som ikke har gjort en god nok jobb med innlæringen.

Når belønningen og kommandoordet er klart, er det bare å begynne innlæringen.

Selve innlæringen:

Sørg for at valpen lykkes med innkallingen hver gang. Øk vanskelighetsgraden sakte, men sikkert. Ikke bruk for lang tid på hver treningsøkt. En valp blir fort mentalt sliten og kan begynne å tulle om du holder på for lenge og kan dermed lettere mislykkes. Korte økter flere ganger om dagen er bedre enn én lang økt. Under er det punktvis satt opp hvordan man trener og øker vanskelighetsgraden. Dersom du går over til et nytt punkt, men opplever at valpen ikke kommer ved å gjøre det som står, gå tilbake til forrige punkt og øv mer.

1. Start inne med å belønne valpen for å komme til deg, den skjønner fort at hos deg er det belønning å få om den kommer. Flytt deg rundt slik at valpen må bevege seg for å komme til deg, når den er på vei si kommandoordet (fra nå av Kom!). Belønn på forskjellige måter slik at valpen aldri vet hva den kan få og dermed blir enda mer interessert. Gjenta dette noen økter slik at valpen etter hvert forbinder Kom! med å komme til deg. Gjem unna alt av leker, tyggebein og andre interessante forstyrrelser, gå selv et stykke unna valpen og si Kom!. Etter at du har gjort dette og kalt til deg valpen flere steder i huset kan du begynne å bevege deg ut i litt mer utfordrende omgivelser. For eksempel ut i hagen om du har det eller en gresslette hvor du har oversikt og kan avverge eventuelle fristende møter med forbipasserende mennesker og dyr.

2. Ute starter du igjen med å si Kom! når valpen allerede er på vei til deg. Ikke kall til deg valpen når den er opptatt med noe annet. Dette gjør at valpen ikke hører deg, du må rope på nytt og valpen lærer at den ikke trenger å komme den første gangen. Dette er veldig viktig for at innkallingen skal sitte 100%. Når du sier Kom! skal hunden komme, uansett. Så øv alltid slik at valpen lykkes!

3. Når Kom! sitter ute, er det på tide å introdusere forstyrrelser. Først kan det være lurt å få en venn, nabo eller tilfeldig forbipasserende til å hjelpe deg. Få hjelperen til å holde hunden i båndet mens du går 10 meter bortover. Snu deg, rop Kom! samtidig som hjelperen slipper båndet. Dersom valpen ikke kommer til deg må du gjøre deg enda mer spennende ved å hoppe, danse, hoie, lage lyder og løpe rundt eller i motsatt retning av hunden. Gjenta dette til valpen ikke klarer å la være å komme til deg. Når dette sitter, la hjelper forstyrre valpen ved å leke litt. Få oppmerksomheten til valpen ved å plystre, si navnet eller lignende. Når valpen ser på deg, rop Kom!, gjør deg selv enda mer spennende enn hjelper og se valpen komme mot deg med stor fart. Her kan du øke avstanden og hvor fristende hjelper er, men husk at valpen alltid skal lykkes!

4. Når valpen mestrer å komme selv om mennesker passerer eller lokker på den kan du gå over til å introdusere andre hunder. Først kan det være nok at det er andre hunder i nærheten eller at det kommer noen forbi. (Dersom du ikke har noen du kjenner med hund som kan hjelpe deg vil jeg anbefale deg å bli med på treninger med andre hundeeiere. Om det ikke finnes en klubb i nærområde kan du jo alltids starte en treningsklubb selv, det trenger ikke være mer avansert enn at hundeeiere møtes og trener sammen en fast dag i uka.) Når innkallingen sitter med hunder i nærheten kan du la valpen få leke med hunder. Her er det veldig viktig at du får valpens oppmerksomhet før du roper Kom! og at den skjønner at du har en godbit på lur. Det kan være at den andre hunden må holdes igjen noen ganger slik at valpen din får mulighet til å løpe til deg, men det ser du an. Valpen skal lykkes, så legg til rette for det.

5. Når valpen kommer med både kjente og ukjente mennesker og dyr rundt seg har dere kommet langt med trening. Nå er det bare å øve i alle mulige miljøer slik at innkallingen etter hvert vil fungere over alt, uansett. Som med alt annet må innkalling holdes ved like, så øv jevnt og trutt slik at innkalling blir en naturlig del av hundehverdagen.

En valp skal gjennom mange ulike faser før den lander som voksen hund, så det kan godt være at valpen eller unghunden en dag bare lukker ørene fullstendig. Da er det viktig at du går tilbake slik at valpen/unghunden lykkes igjen.



Det er vanskelig å si noe om hvor mange økter og hvor mye trening hver valp eller hund trenger, det varierer fra hund til hund. Vi har trent på Kom! siden første luftetur og gjør det hver dag når vi går turer. Om det er bort til søppelcontaineren, rundt i nabolaget, på tur i skogen. Alle steder hvor jeg er sikker på at Filia ikke blir oppslukt av noe annet har jeg latt henne løpe løst og øvd på Kom!. Hun nærmer seg nå 6 måneder og har nå så smått begynt å ha andre hunder som forstyrrelse. Mennesker går bra, for hun syns jeg er mer awesome enn noen andre! Men vi øver og øver, og det kommer vi til å gjøre lenge.

Lykke til med treningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar